Скаутски лагери

Скаутски лагери

Дали вече ни е известно какво е скаут, и какво е скаутски лагер? Това понятие, което е тъй известно в Америка , вече явно дава голяма гласност и у нас. 

Да си скаут е не само наименование , а титла! 

Скаут (англ. scout) в превод означава „разузнавач“, но в днешни дни скаутите са хора, обединени главно от идеите си за живот сред природата и от кодекса си на коректно поведение.

Скаутското движение наброява повече от 28 милиона деца и юноши в многобройни клубове и организации по света, включително и България. Основите на скаутската организация са поставени през 1907 г. от сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел в Англия. Като бивш военен лорд Бейдън-Пауел от Гилвел създава първият скаустки отряд който наброява 15-20 момчета от градските улици, като ги завежда на скаутски лагер на остров Браунси. Децата приемат скаутската идея като своя и поставят началото на движение на скаутите по света.
Дейността на скаутите предимно е сред природата, целта е да се постигне разбирателство на младия човек с природата и околните. Някой основни дейности са: екология, оцеляване в природата, лагеруване, спортни мероприятия, благотворителност, международен обмен и обучение.
Скаутският закон гласи:
Скаутът е честен и почтен.
Скаутът е лоялен.
Скаутът е полезен и помага на другите.
Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут.
Скаутът е вежлив и етичен.
Скаутът е приятел на животните и опазва околната среда.
Скаутът уважава и почита родителите, учителите и водачите си.
Скаутът е весел и с висок дух.
Скаутът е пестелив и опазва личната и обществената собственост.
Скаутът е чист в мислите, думите и делата си.
Няма възрастова граница за да бъдеш скаут и в организацията могат да членуват хора без разграничение от: пол, религиозна принадлежност, социално положение, политическо убеждение, цвят на кожата и т.н тоест всеки може да стане скаут стига да иска.
Химн на скаутите е:

Скаутът се познава отдалече,

той по дух е вечно млад.

Няма, няма да намериш

по-добър, сърдечен брат.

Припев:

Аз съм скаут (3), имам най-красивите мечти!

Аз съм скаут (3), пламенно сърце във мен тупти!


От различни раси и народи

скаути има по света.

Пламенна мечта ни води-

мир надежда свобода.


Припев:

---------------


Своя възел на доброто дело

с гордост връзва всеки скаут.

По планинските пътеки

бодро крачат млад и стар.


Припев:

-------------------


Скравена


Скравена

Скравена  е  село  в Западна  България. То се намира в  Община Ботевград,   Софийска област.  Село Скравена е разположено в северната част на Ботевградската котловина, на двата бряга на р. Бебреш. По-голямата част от него е на десния бряг на реката и се нарича "селото", а по-малката част е на левия бряг и носи името "Паланката".  През селоСкравена минава шосето Ботевград-Мездра-Враца. Скравена се намира на 6 км. от Ботевград и от много важния път София-Плевен-Русе, съответно- Варна. Теренът, върху който е разположено село Скравена, е равен с много слаб наклон на север. В землището на селото се сливат реките Бебреш, Церовица, Тръстеник и Калница, а малко под него- реките Боговина и Рударка. Близо до селото се издига хълмът Медвен, който има надморска височина 450м. Името му идва от пчелен мед. Тук е имало винаги много пчели, тъй като на хълма е растяло медоносно дърво, изчезнало сега, от което пчелите са събирали изобилен мед. Климатът на селото, както и на цялата Ботевградка котловина, е доста суров. Зимата е продължителна, обикновено студена и с много снеговалежи, а лятото е горещо и сухо. Пролетта е къса, сравнително студена и ветровита, а есента е продължителна и топла. Климатът, както и добрите почви, са благоприятни за развитието на селското стопанство и особено на зърнените култури.

  
 »