На лагер в Китен

Китен

 Китен се намира на 55 км югоизточно от Бургас и 5 км южно от Приморско, северно от устието на Китенска река, а част от него - на малкия полуостров Урдовиза. Съчетанието на гористите разклонения на Странджа и морето допринасят за развитието на Китен като курортно селище. Градът разполага с два пясъчни плажа. Северният плаж „Атлиман“ се намира в едноименния залив, с красиви пясъчни дюни, заграден е от висок скалист бряг. Южният плаж е разположен на залива Урдовиза, който е по-широко отворен към морето. 



Китен може да се похвали с добра екологична обстановка, която дава възможност за развитие на туризма. В близост до курорта няма промишлени предприятия и голямо пристанище. Курортът се намира в непосредствена близост до природния парк „Странджа“, включващ резерватите „Силкосия“, „Лопушна“, „Витаново“, „Тисовица“ и историческата местност „Петрова нива“. В близост до Китен е и парк „Ропотамо“ с 4 резервата - „Змийски остров“, „Морски пелин“, „Аркутино“, „Водните лилии“. 

Непосредствено до днешното селище може да се видят останките от крепостта Урдовиза, старо тракийско селище от края на бронзовата епоха, архаическа, запазена е крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. Една от хипотезите е, че от това пристанище се се изнасяли провизии за Троя. Първото име на селището е Урдовиза — в памет на Стана Урдовиза - красива българка, желана от турския падишах. Той й обещал, че ще освободи територията, която тя успее да обходи за един ден. Тя успява да освободи цяла Странджа и умира заедно със своя кон Атлиман в Китен. 

Китен започва да се развива бързо като курортно селище през 60-те години на XX век благодарение на добрите ресурси за туризъм. Сезонът е от май до октомври, а горите около града не позволяват летни горещини. В Китен има много луксозни частни хотели и почивни станции, както и 6 къмпинга на юг. Многобройните уютни ресторантчета, барове, дискотеки, спортни комплекси и басейни, луна паркът предлагат разнообразни развлечения.  Китен е разкош за почивка.  И това да си на  лагер в Китен е огромно предимство, защото тук всичко е закътано и обвито в зеленина. Доста предпочитана дестинация в организирането на детски лагери.