Детски лагери на планина

Планината - нещо величественно и необятно. Независимо от сезона, безкрайно красива. Дали някога сте си представяли по - живописно и отморяващо приключение от една почивка в планината? Днес даже тя е по - предпочитано място, дори и от морето. Ако и на вас ви допада такъв тип почивка, защо не дадете детето си на детски лагер именно там?

Как се пали огън, къде да си направи бивак, да работи с карта и компас и разчита маркировки в планината, познава животните, дърветата и растенията.

Игри - задачи в които децата ще развиват своите индивидуални качества, логическо мислене и комуникативна способност.  

Това са част от нещата, които ще покажем на вашето дете в този планински приключенски лагер.


Местността "Беглика".


 Местността "Беглика".

Местността Беглика-Беглика е местност, която се намира в Родопския дял на Баташка планина.  Баташка планина е обект, включен в общоевропейската база данни за местата от най-висока природозащитна значимост на континента.Местността Беглика носи името си от данъка „ беглик“ , който местното юрушко население заплащало на официалните власти в Османската империя. На това място юруците събирали огромните си стада, като част от тях била заделяна за покриването на този данък.В по-голямата си част тази територия е покрита от смърчови и борови гори, редуващи се с просторни пасища.В местността Беглика се намира и язовир Беглика, като   околностите на язовира изобилстват с живописни заливи, заобиколени от гъсти гори и тучни пасища. В централната част на езерото има два острова, почти изцяло покрити с иглолистни гори. В границите на Баташка планина попадат:  природните резервати „ Мантарица“ и „ Беглика“ ;   защитените местности : „ Клептуза“ , „ Чатъма“ , „ Лепеница“ , „ Батлъбоаз“ , „ Самодивска поляна“ , „ Меандрите на Рибнарека“ , а  цялата територия попада в границите на НАТУРА 2000 – ЗападниРодопи.

  
 »

Банско


Банско

Ба̀ нско е град в Югозападна България. Банско се намира в подножието на Северен Пирин на 927 метра надморска височина. Отдалечен е на 56 km от Благоевград, 145 km от Пловдив и 150 km от София. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт. Има гара на железопътната теснолинейка Септември - Добринище. Най-високата точка на ски центъра е 2560 м, а най-ниската 1000 м. В Банско има 75 км ски трасета, от които за начинаещи са 35%, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата. Ски сезонът е гарантиран от декември до май благодарение на 170 оръдия за изкуствен сняг TechnoAlpin и снегоутъпкващи машини Kassbohrer. Ски центърът предлага и 16 км ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града. Функционират още кабинкова въжена линия с капацитет на кабинка до 8 души, един 6-седалков лифт, шест 4-седалкови лифта модел Doppelmayer, един 3-седалков лифт Poma, шест ски влека и десет детски ски влека.

  
 »