Природен парк Шуменско плато

Шуменско плато 

Природен парк Шуменско плато получава статут на защитена територия през 1980 г. Паркът е разположен непосредствено до град Шумен.

Освен че опазва животински и растителни видове, регионът се слави с богата си история. Шуменската крепост, която се издига на един от хълмовете в природния парк е най-ценния исторически обект от миналото.

Природен парк Шуменско плато, е  идеално място за детски и скаутски лагери. Тук в Шумен лагера ще е интересен и опознавателен. Да си на лагер в Природен парк Шуменско плато е истинско предизвикателство.

Крепостта е разположена в местността Хисарлъка и представлява комплекс от жилищни сгради, храмове и крепостни съоръжения. Комплексът е консервиран и частично реставриран и е една от най-големите туристически атракции в Шумен.

Ако сте на туристическа обиколка из Шумен не пропускайте да отидете до парк Кьошковете. Местността започва от западните квартали на Шумен.

Шуменското плато е известно с големия брой пещери, които се намират на територията му. Открити са над 60 пещери като повечето от тях са проучени.Детските и скаутските лагери  в Шумен ще ви  разкажат много история.   Находките  в Природен парк Шуменско плато дават основание да се смята, че пещерите са били обитавани от дълбока древност. По време на християнското отшелничество пещерите са служили за монашески килии и малки скални манастири. Останки от скални манастири може да видите край село Осмар в Осмарския боаз.


В Шуменското плато се намират две от най-големите пещери в България – "Зандана" и "Тайните понори". Тайните понори е най-дълбоката пещера в района на Североизточна България - град Шумен и достига на дълбочина до101 м.

"Зандана" или както я наричат още "Бисерна пещера" спокойно може се хвали с названието най-красивата пещера в Шуменското плато. Разположена е на два етажа, а галериите в нея са свързани с постоянна вертикална връзка.

В югоизточната част на Шуменското плато се намира паметникът "Създатели на българската държава". Монументът е построен в чест на 1300-годишнина от създаването на българската държава. Паметникът представлява масивна скулптурна конструкция, състояща се от две зали.